Development of a Nutritious and Accessible Product Based on Ecuadorian Cacao
Development of a Nutritious and Accessible Product Based on Ecuadorian Cacao
Abstract
Ecuador is one of the world’s largest producers of cocoa, which has a crucial impact on its economy. However, only 25 Ecuadorian companies are dedicated to the production and marketing of chocolate. The study’s objective was to relate the types of cocoa and its nutritional properties with consumption preferences, to develop a new product. Products made exclusively with Ecuadorian cocoa were selected and 100 students were surveyed about their consumption preferences. A new product combining fine aroma cocoa and CCN-51 was proposed, aligned with the preferences detected. Descriptive and inferential analyses showed that most chocolates in the country contain little cocoa, affecting flavor and nutritional quality. Consumers are willing to pay more for products with a higher percentage of cocoa, especially if they are perceived as nutritious or are linked to causes such as fair trade. In conclusion, although Ecuador produces high-quality cocoa, its potential is not reflected in inaccessible and nutritious products for students. Improving the perception of chocolate as a healthy snack, increasing its cocoa, fiber and antioxidant content, and reducing sugars and fats, could have a positive impact on the industry.
Downloads
Copyright (c) 2025 Revista UTCiencia: i-ISSN: 1390-6909. e-ISSN: 2602-8263

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Los autores que publican en esta revista están de acuerdo con los siguientes términos:
- Los autores conservan todos los derechos morales y patrimoniales de sus obras, cediendo solamente a UTCIENCIA el derecho a la primera publicación de éste. En consecuencia, los autores pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución del artículo o texto.
- Los autores/as conservarán sus derechos de autor y aceptan la licencia de distribución de UTCIENCIA, la cuál es Licencia de Reconocimiento - Compartir Igual Creative Commons.
- Los autores/as pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as a publicar su trabajo en Internet (por ejemplo, en páginas institucionales o personales) sólo una vez que sean publicados en la revista UTCIENCIA, ya que puede conducir a intercambios productivos y a una mayor y más rápida difusión