Sustainability and sustainability of production chains
Abstract
This article addresses sustainability and sustainability within the production chains of the poultry sector, where the importance of collaborative resource management in all the parties involved is highlighted, which allows reducing environmental, social, and economic risks, which increases the efficiency and effectiveness in the optimization of resources, to improve business activity and reputation within a market. Poultry production is essential in the global food industry, providing essential nutrients. However, it faces challenges such as global competition, changes in consumption patterns, the need for sustainable practices, and compliance with regulations. Adopting sustainable practices can improve corporate reputation and open new markets where current consumers positively value companies committed to sustainability, strengthening customer trust and loyalty. To carry out the research we relied on bibliographic references to support the criterion of what the sustainability and sustainability of the productive chains encompasses, so the conclusion was obtained that the implementation of sustainable practices requires overcoming several technological and infrastructural difficulties. It also presents opportunities to innovate and adopt technologies that optimize production processes aimed at a green and environmentally friendly economy and the reduction of environmental impact through its dimensions and axes. There must be balance in meeting present needs without compromising future generations strengthening relationships with communities and promoting a collaborative environment.
Downloads
References
Benjumea, J. J., Vásquez Mira, M. Á., Montoya Agudelo, C. A., Boyero Saavedra, M. R., Cuartas Montoya, G. P., & Arango Gaviria, J. D. (2019). La sostenibilidad y las cadenas de valor: una mirada desde las condiciones laborales en Colombia. Sotavento MBA, 30, 56-66. https://doi.org/https://doi.org/10.18601/01233734.n30.06.
Buitrago, E. G., Peña Chacón , H., & Rico Lugo, S. D. (2020). Imaginario Social, 3(1), 33-42. https://doi.org/http://revista-imaginariosocial.com/index.php/es/index
Cardozo, E., Rodríguez , C., & Guaita, W. (2011). Las Pequeñas y Medianas Empresas Agroalimentarias en Venezuela y el Desarrollo Sustentable: Enfoque basado en los Principios de Manufactura Esbelta. Scielo, 22(5), 39-48. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642011000500006
Casar, L. P. (2016). El desarrollo y la difusión de innovaciones tecnológicas son factores clave que determinarán el futuro de la productividad sostenible en un planeta muy poblado con una superficie agrícola limitada y erosionada. El aporte del INTA42. Scielo, 42(3), 239-249. https://doi.org/http://www.scielo.org.ar/pdf/ria/v42n3/v42n3a04.pdf
Chacón, P., Antúnez , Ú., & Manzano, I. (23 de Noviembre de 2021). La importancia de tener una cadena de valor sostenible. Pacto Global, págs. 1-2. https://pactoglobal-ecuador.org/la-importancia-de-tener-una-cadena-de-valor-sostenible/
Chipantasi, T. C., & Guevara, V. E. (2013). Análisis de los factores que determinan la sostenibilidad y sustentabilidad de la economía social y solidaria para la industrialización y comercialización de la leche y sus derivados en los cantones los bancos, pedro Vicente Maldonado y Puerto Quito. https://doi.org/https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/5282
CIL, E. (2023). El camino hacia el desarrollo sostenible del sector lácteo se basa en un triple impulso. https://www.cil-ecuador.org/post/el-camino-hacia-la-sostenibilidad-del-sector-l%C3%A1cteo-se-basa-en-un-triple-impacto
Cogollo Flórez, J. M., & Ruiz Vásquez, C. (2019). Prácticas de responsabilidad sostenible de cadenas de suministros: Revisión y propuesta. Venezolana de Gerencia, 24(87), 39-48. https://doi.org/https://www.redalyc.org/journal/290/29060499004/html/
Costa, B. L. (2021). Producción de polihidroxialcanoatos a partir de suero lácteo y otras fuentes de carbono usando cultivos microbianos mixtos. Dialnet, 25(23), 246. https://doi.org/https://dialnet.unirioja.es/servlet/dctes?codigo=289013
Cravero, R. A. (2020). Caracterización de las pérdidas físicas en la cadena de valor láctea Argentina: Oportunidades y desafíos . Ajea, 2(5), 12-24. https://doi.org/https://doi.org/10.33414/ajea.5.660.2020
Espinoza, M. C. (2022). Sistemas de producción de pequeños rumiantes en México y su efecto en la sostenibilidad productiva. MVZ Córdoba , 27(1), 23-28. https://doi.org/https://revistamvz.unicordoba.edu.co/article/view/e2246
Fajardo, O. P., & Barreto, J. A. (2018). Asociatividad como estrategia para el crecimiento de las empresas productoras de leche en Colombia. Dialnet, 7(1), 67-85. https://doi.org/https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7830588
Galligani, S. C., Chiavarini, C., Serra, D., & Hilbert, J. A. (2014). Identificación de certificación de sustentabilidad de Biomasa para lograr insertarse en mercados internacionales. edUTecNe. https://doi.org/https://repositorio.inta.gob.ar/handle/20.500.12123/10185
Gutiérrez, B. M., Sánchez Batista, A. P., & Taramona Ruiz , L. A. (2020). Sistema de gestión calidad-medioambiente en empresas de productos lácteos. Agroproducción Sustentable, 4(3), 1-9. https://doi.org/https://doi.org/10.25127/aps.20203.669
Guzmán1, P. E., Mera Guzman , P. E., Mera Guzmán , V. C., & Paliz Ibarra, S. J. (2021). Encadenamiento productivo y sostenibilidad en el sector lechero. Scielo, 14(24), 129-34. https://doi.org/https://doi.org/10.38147/invneg.v14i24.153
Hernández, D. R., Espinosa Martínez , E. G., & Peregrín Mesa, A. (2023). Sostenibilidad de la cadena de valor: Análisis Bibliométrico. Criterio Libre, 21(38), 20-27. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.18041/1900-0642/criteriolibre.2023v21n38.9567
Idrobo, M. A., & Peñuela Lizcano, J. D. (2023). Círculos estratégicos de innovación. Sector lácteo. Dialnet, 5(41), 55-67. https://doi.org/https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8932879
Jiménez, J. D., & Sinforoso Martínez, S. (2020). Gestión para la ssustentabilidad de las organizaciones. Veracruz, 1(7), 20-38. https://doi.org/https://www.researchgate.net/profile/Ivonne-Tapia-Villagomez/publication/358844958_Emprendimiento_femenino_rural_indigena_el_hotel_Taselotzin_Cuetzalan_Puebla/links/621838a4d548144b00b8f2de/Emprendimiento-femenino-rural-indigena-el-hotel-Taselotzin-Cuetza
Landero, B., Obando, S., Salmerón , F., Valverde, L., & Vivas, E. (2016). Agricultura sostenible para enfrentar los efectos del cambio climático en Nicaragua. Friedrich Eberto Stiftung, 2(6), 99. https://doi.org/https://library.fes.de/pdf-files/bueros/fesamcentral/12896.pdf#page=10
Ledesma, L. M., Gallegos, L., & Peláez , F. (2002). Situación actual de la ganadería de carne en Colombia y alternativas para impulsar su competitividad y sostenibilidad. Dialnet, 15(2), 213-225. https://doi.org/https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3242901
López, H. H., & Saumett, H. G. (2014). Direccionamiento estratégico en pequeñas unidades productivas del sector lácteo en el departamento del atlántico, Colombia. Desarrollo Gerencial, 6(2), 19-30. https://doi.org/https://doi.org/10.17081/dege.6.2.466
López, L. M., Guzmán Coutiño, H., & Quijano Hernández , O. M. (2022). Modelo para implemetación de reportes de sustentabilidad en empresas del sector lácteo en México . ASFACOP, 10(20). https://doi.org/https://doi.org/10.56241/asf.v10n20.251
Maturano, J. G. (2020). Las cadenas de suministro y el desarrollo sostenible: una revisión de la literatura . Universitaria , 20(2), 37-40. https://doi.org/file:///C:/Users/User/Downloads/2780%20(1).pdf
Molina, M. G., & Infante Amate, J. (2021). Agroecología y Decrecimiento. Una alternativa sostenible a la configuración del actual sistema agroalimentario español. Economía Crítica, 3(10), 115-130. https://doi.org/https://revistaeconomiacritica.org/index.php/rec/article/view/477/461
Noboa, J. G., Novillo, C. L., & Logroño Vivanco, N. (2023). Certilicaciones de sustentabilidad en la cadena de valor cacao Ecuador . Facultad de Ciencias Económicas , 5(5), 35-38. https://doi.org/https://revistas.ug.edu.ec/index.php/fce/article/view/2172/3074
Olmedo, W. N., Pallo , Y., Reascos, J., & Rodríguez , J. (2023). La innovación en las pymes como factor de sostenibilidad en el Ecuador. Tesla, 3(1), 2-12. https://doi.org/https://doi.org/10.55204/trc.v3i1.e153
Rincón, D. M. (2023). Estudio a las cadenas de valor sostenibles como estrategia comercial para los micronegocios comerciales de la comuna 12 de Dosquebradas. Tesis: https://repository.unad.edu.co/bitstream/handle/10596/58557/dmparrarin.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Robledo, R. (25 de Marzo de 2022). La política de sustentabilidad de la producción de leche en América del Norte . RUIIEC, 1(2), 10-28. https://doi.org/http://ru.iiec.unam.mx/id/eprint/5767
Rojas, J. J., Cano, J. A., & Duque Giraldo, M. (2020). Estudio del sector lácteo y sus dificultades en Colombia. Dialnet, 25(91), 846-868. https://doi.org/https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8890302
Rojas, L. (2023). Criterios de implementación ISO 14000:2015 Caso Estudio Sector Lácteo para el desarrollo sostenible en la empresa Lácteos Betania S.A. Padlet, 2(3), 2-4. https://doi.org/https://repository.unad.edu.co/bitstream/handle/10596/56426/Larojaslon.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Romero, R. A., & Luna Altamirano, K. A. (2021). Gestión Ambiental y Sustentabilidad en Empresas del Sector Petrolero del Estado Zulia, Venezuela. Fronteriras, 10(2), 46-65. https://doi.org/file:///C:/Users/User/Downloads/5619-Texto%20do%20Manuscrito-22468-1-10-20210831.pdf
Romero, R. M., Huerfano, E., Castro Silupu, W., & Montes de Oca, Y. (2019). Sustentabilidad en las cadenas de suministo del sector lácteo . Revista de Ciencias Humanas y Sociales , 35(90), 1324-1327. https://doi.org/file:///C:/Users/User/Downloads/34043-Texto%20del%20art%C3%ADculo-57311-1-10-20200930.pdf
Rozo, Y. Y., Andrade Adaime, M. C., & Hernández Castorena, O. (2023). Competitividad y sustentabilidad en sistemas ganaderos del piedemonte amazónico colombiano. Red Internacional de Investigadores en Competitividad, 5(3), 1-10.
Sarmiento, C. H. (2016). Sustentabilidad y corporaciones autónomas regionales ambientales en Boyacá - Colombia. CENES, 35(61), 85-113. https://doi.org/http://www.scielo.org.co/pdf/cenes/v35n61/v35n61a04.pdf
Treacy, M. (2021). Un gran caos bajo el cielo: estrategias y desafíos de la consolidación del liderazgo global de China en el Siglo XXI. Scielo, 32(56), 33-57. https://doi.org/http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1851-37352021000100002&script=sci_arttext