Analysis of the impact of the COVID-19 pandemic on the prices of the dairy sector of Tungurahua

Keywords: Dairy sector, raw milk, price variation, Tungurahua, pandemic.

Abstract

The analysis of the impact generated by the COVID-19 pandemic on the prices of the dairy sector in the province of Tungurahua is crucial due to its economic relevance, since the dairy industry represents an important source of income and employment in the country, however, producers and the industry have faced challenges related to price fluctuations of raw milk. This research study examines the evolution of raw milk producer prices in the province of Tungurahua, during the pre-pandemic, pandemic and post-pandemic periods, which shows an upward trend in prices, with greater variability during the pandemic. The study focuses on understanding the causes of price variations and their impact on producers and the local economy. The methodology used is based on a quantitative approach with correlational scope, in which descriptive statistical techniques, time series analysis and multiple regression models were applied to obtain a clear view of the factors that influence milk prices in the province. The study allowed the creation of two multiple regression models that explain a significant part of the variation in the price of raw milk producer in Tungurahua, the first model obtained a coefficient of determination of 0.8019 and the second model obtained 0.8537, these models highlight the significant influence of variables related to the production and consumption of milk.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Barrera, C. (2021). Análisis de la productividad, rentabilidad y sostenibilidad de los productores de leche cruda en el cantón Píllaro, provincia de Tungurahua. Tesina de especialización. FLACSO, Quito. Obtenido de https://repositorio.flacsoandes.edu.ec/handle/10469/17503
CIL. (09 de diciembre de 2021). El sector lácteo ecuatoriano se reactiva con miras positivas para el 2022. Obtenido de CIL Ecuador: https://www.cil-ecuador.org/post/el-sector-l%C3%A1cteo-ecuatoriano-se-reactiva-con-miras-positivas-para-el-2022
CIL Ecuador. (9 de Diciembre de 2021). Centro de la industria Láctea del Ecuador. Obtenido de https://www.cil-ecuador.org/post/el-sector-l%C3%A1cteo-ecuatoriano-se-reactiva-con-miras-positivas-para-el-2022
CIL Ecuador. (20 de Enero de 2022). En casi 2 años de pandemia, la industria láctea garantizó abastecimiento y seguridad alimentaria. Obtenido de https://www.cil-ecuador.org/post/en-casi-2-a%C3%B1os-de-pandemia-la-industria-l%C3%A1ctea-garantiz%C3%B3-abastecimiento-y-seguridad-alimentaria
CIL, Ecuador. (13 de Agosto de 2019). La Sierra ecuatoriana: cuna de la leche. Obtenido de Mas Leche: https://www.masleche.ec/post/la-sierra-ecuatoriana-cuna-de-la-leche
El Heraldo. (4 de Julio de 2021). Lecheros pasan momentos difíciles. Obtenido de https://www.elheraldo.com.ec/lecheros-pasan-momentos-dificiles/
Ghorbani, H. (2019). MAHALANOBIS DISTANCE AND ITS APPLICATION FOR DETECTING MULTIVARIATE OUTLIERS. Facta Universitatis. Mathematics and Informatics. doi:https://doi.org/10.22190/FUMI1903583G
Guangasi, G. C., & Teneda, W. F. (2020). Estudio descriptivo del sector lácteo en la provincia de Tungurahua. 593 Digital Publisher CEIT, 5(6), 90-104. doi:doi.org/10.33386/593dp.2020.6.359
INEC. (20 de Septiembre de 2023). Instituto Nacional de Estadísticas y Censos. Obtenido de Encuesta de Superficie y Producción Agropecuaria Continua: https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiZTEyY2NiZDItYjIzYi00ZGQ1LTlkNGEtNDE1OGViM2Q1N2VlIiwidCI6ImYxNThhMmU4LWNhZWMtNDQwNi1iMGFiLWY1ZTI1OWJkYTExMiJ9&pageName=ReportSection
Ionita, E. (13 de Junio de 2022). La producción de leche en Ecuador. Obtenido de Veterinaria digital: https://www.veterinariadigital.com/articulos/la-produccion-de-leche-en-ecuador/#:~:text=El%20sector%20l%C3%A1cteo%20tiene%20como,INEC)%20(datos%202020).
La Hora. (7 de Septiembre de 2017). Lácteos producidos en Tungurahua se venden en todo el país. Obtenido de https://www.lahora.com.ec/noticias/lacteos-producidos-en-tungurahua-se-venden-en-todo-el-pais/
La Hora. (5 de Mayo de 2022). El incremento del precio de la leche golpea a cinco provincias. Obtenido de https://www.lahora.com.ec/pais/incremento-precio-leche-provincias-foto/
La Hora. (11 de julio de 2022). Productores con esperanza en la nueva Ley de producción lechera. Diario La Hora. Obtenido de https://www.lahora.com.ec/tungurahua/productores-esperanza-nueva-ley-produccion-lechera/
MAG. (12 de noviembre de 2020). Ministerio de Agricultura y Ganaderia. Obtenido de “Ecuador se Nutre de Leche” y el sector lácteo se fortalece con apoyo del Gobierno Nacional: https://www.agricultura.gob.ec/ecuador-se-nutre-de-leche-y-el-sector-lacteo-se-fortalece-con-apoyo-del-gobierno-nacional/
Pérez, F. (2018). Caracterización socioeconómica y productiva de la cadena de valor agroalimentaria de la leche. Tesis de Grado. Universidad Técnica de Ambato, Amabto. Obtenido de https://repositorio.uta.edu.ec/bitstream/123456789/28849/1/AL%20692.pdf
SCPM. (2015). Informe del sector lácteo en Ecuador. Superintendencia de Control del Poder de Mercado. Obtenido de https://www.scpm.gob.ec/sitio/wp-content/uploads/2019/03/Version-publica-informe-sector-de-leche.pdf
Terán, J. M. (2019). Análisis del mercado de la leche en Ecuador: factores determinantes y desafíos. UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE VALÈNCIA. DEPARTAMENTO DE ECONOMÍA Y CIENCIAS SOCIALES. Obtenido de https://riunet.upv.es/bitstream/handle/10251/124490/Ter%E1n%20-%20An%E1lisis%20del%20mercado%20de%20la%20leche%20en%20Ecuador:%20factores%20determinantes%20y%20desaf%EDos.pdf?sequence=1
Zambrano, D. I., López, E., Castillo, E. A., & Villacis, D. X. (2017). El sector lácteo de Ecuador: Principales características de la cadena productiva en zonas rurales del cantón Riobamba, provincia de Chimborazo. Agroindustrial Science, 7(1), 19-32. doi:https://doi.org/10.17268/agroind.science.2017.01.02
Published
2024-02-15

Most read articles by the same author(s)