Econometric analysis of quality wine consumption in Spain
Abstract
This study, entitled “Econometric Analysis of Quality Wine Consumption in Spain”, conducts an in-depth examination, from an econometric perspective, of the time series on quality wine consumption in Spanish households, compiled from data provided by the Consumption Panel of the Spanish Ministry of Agriculture, Fisheries, and Food. After analyzing the historical series, its dynamics are identified, and an ARIMA forecasting model is subsequently proposed and validated using the Box and Jenkins (1970) methodology, one of the most effective short-term quantitative forecasting approaches. Finally, twelve-month forecasts are generated with the model and subjected to validation.
Downloads
References
Buffiere, C. (1995). L’analyse de co-intégration entre les séries de prix des marchés de gros des asperges de Madrid et Perpignan. Memoire de Maitrise. Université de Montpellier.
Buys Ballot, C. (1847). Les Changements périodiques de tempèrature. Kemink et Fils.
Dávila, S. (2017). Definición de un modelo predictivo para analizar la evolución de los precios de la carne de cerdo y su relación con parámetros de calidad en la materia prima, alimentación y tendencias de mercado. Esc. Técnica Superior de Ingeniería Agronómica, Alimentaria y de Biosistemas.
Dickey, D. & Fuller, W. (1979). Distribution on the Estimators for Autoregressive Time Series with a Unit Root. Journal of the American Statistical Association, 74 (366), 427-431.
https://doi.org/10.1080/01621459.1979.10482531
Dickey, D. & Fuller, W. (1981). Likelihood ratio statistic for autoregressive time series with a unit root. Econometrica, 49, 1057-1072.
https://doi.org/10.2307/1912517
Escofier, B. & Pagès, J. (1988). Analyses Factorielles Simples et Multiples: Objetifs, Methodes et Interprétation. Dunot Editions.
Frenquel Mattiazzi, I.; Pérez Hernández, S. & Sancho Cabrera, V. M. (2019). Análisis del consumo de vino y cerveza en España. Universidad de La Laguna.
Fuller, W. A. (1976). Introduction to Statistical Time Series. Ed. John Wiley & Sons.
García Badell, L. (2005). Evolución de los Hábitos Alimentarios en los Hogares Españoles: Análisis Multivariante y de Series Temporales del Panel de Consumo del MAPA (1987-2003). Escuela Técnica Superior de Ingenieros Agrónomos.
Granger, C. W. J. (1969). Investigating causal relations by econometric models and cross-spectral methods. Econometrica, 37, 424-438.
https://doi.org/10.2307/1912791
Johnston, J. (1980). Métodos de econometría. Vicens-Vives Universidad.
Judez, L. (1989). Técnicas de Análisis de Datos Multidimensional. Bases teóricas y aplicaciones a la Agricultura. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Secretaría General Técnica.
Judez, L.; Litago, J. J. & Terraza, M. (1993). Análisis de las series de precios al consumo del espárrago en España mediante modelos dinámicos univariantes. Investigación Agraria, 8(3).
Litago, J. J. & Terraza, M. (1994). Analyse de la Stationnarite et de la Saisonnalite de la Consommation Familiale des Vins Espagnols. Une étude de la substitution entre boissons. Université de Montpellier.
Litago, J. J. & Terraza, M. (1997). Relations dynamiques de court terme entre les consommations de boissons des ménages espagnols. Cahier Scientifique, 1.
Litago, J. J. & Terraza, M. (1998). Analyse dynamique de la consommation des boissons en Espagne”. Cahier Scientifique, 2.
Llorca, V. (1994). Étude économetrique du marché des vins de Jerez. Maîtrise Économetric, Université de Montpellier.
Ljung, G. & Box, G. (1978). On a measure of lack of fit in time series models. Biometrika, 65(2), 297-303. https://doi.org/10.1093/biomet/65.2.297
Martín-Grande, P. A. (2018). Econometric models and of prediction of the alimentary consumption in the Spanish homes. Group of Earth Observation for Quantitative Biosphere Dynamics (UPM).
Martínez, T. L.; Romero, M. E. N. & López, R. S. (2023). Vineyards and wine between 1995 and 2019. Cuadernos de investigación geográfica, 49(1), 211-230. https://doi.org/10.18172/cig.5646
Matilla García, M.; Pérez Pacual, P. & Sanz Carnero, B. (2017). Econometría y Predicción. McGraw-Hill/Interamericana y UNED.
Peña, D. (2005). Análisis de series temporales. Alianza Editorial.
Pulido, A. & López, A. (1999). Predicción y simulación aplicada a la economía y gestión de empresas. Ediciones Pirámide.
Ramírez, L. N.; Cruz, S. L. C. & Leguízamo, J. A. C. (2021). Modelos de fluctuaciones de precios agrícolas: Estudio comparativo de frutas tropicales frescas en Colombia. Revista de ciencias sociales, 27(4), 197-212.
Rodrigo, C. P.; Citores, M. G.; Bárbara, G. H.; Litago, F. R.; Saenz, L. C.; Bartrina, J. A.; ... & Majem, L. S. (2020). Cambios en los hábitos alimentarios durante el periodo de confinamiento por la pandemia COVID-19 en España. Spanish journal of community nutrition, 26(2), 6.
Sandoval, E. M. L. (2021). Modelo ARIMA sobre el consumo de agua de uso poblacional en la ciudad de Tacna. Veritas Et Scientia, 10(1), 69-82. https://doi.org/10.47796/ves.v10i1.461
Sanjuán, A.; Gil, J. M. & Albisu, L. M. (1994). Una aproximación a la medición de la incidencia de los precios agrarios en los precios al consumo de los alimentos (1987-1992). Monografías INIA, 94.
Sevilla, C. (1997). Analyse econometrique du complexe francais des boissons. Memoire de Maitrise. Université de Montpellier.
Uriel Jiménez, E. (1985). Análisis de Series Temporales. Modelos ARIMA. Paraninfo.
