Sustainable development as tools for coffee and cocoa production chains in Ecuador
Abstract
This research project has information with the purpose of clearly examining how socioeconomic mechanisms influence the variables of the Cocoa and Coffee sector in Ecuador. The main objective of the study is to analyze the Impact of COVID-19 on the Cocoa and Coffee Value Chain in Ecuador. The proposed study is analyzed and the quantitative approach is used with the longitudinal design applying a descriptive correlational link. With the information for the analysis of data from the following statistical sources such as: Ministry and Agriculture, Livestock, Aquaculture and Fisheries (MAGAD), Central Bank of Ecuador (BCE), National Institute of Surveys and Censuses (INEC), International Organization of Coffee. (icocofee.org) and the National Financial Corporation (CFN). With the data obtained through research, it allows us to obtain the contribution of statistical models, the application of statistical models in data analysis, which is essential to understand behavior and identify how the periods of Covid-19 will affect exports of cocoa and coffee products at the national level. For the cocoa and coffee sector, the use of models such as scatter diagrams, times series and polynomial regressions allows interpreting the relationship between socioeconomic variables, such as production, prices, climatic conditions, and demand in national and international markets. The results of Covid-19 and socioeconomic factors have a relationship with coffee and cocoa products, there is a compensation of the sector variables among themselves at the national.
Downloads
References
Cobos, E. (11 de 03 de 2021). https://revistagestion.ec/economia-y-finanzas-analisis/ecuador-tiene-en-el-cacao-una-oportunidad-de-oro. Obtenido de https://revistagestion.ec/economia-y-finanzas-analisis/ecuador-tiene-en-el-cacao-una-oportunidad-de-oro
Duque-Aldaz, F. J. (01 de 07 de 2024). Predicción del Contenido de humedad en el proceso de secado del cacao mediante regresión lineal simple. INQUIDEIngeniería Química y Desarrollo, Vol. 06(Nº 02), 20. doi:https://orcid.org/0000-0001-9533-1635
George E. P. Box, Gwilym M Jenkins, Gregory C Reinsel, & Greta M Ljung. (2015). Time Series Analysis: Forecasting and Control, 5th Edition. España: weyli.
George E. P. Box, Gwilym M. Jenkins, Gregory C. Reinsel, & Greta M. Ljung. (Marzo de 2016). Time Series Analysis: Forecasting and Control,5th Edition. vol. 37, 712. doi:DOI: 10.1111/jtsa.12194
Jiménez, J. O., & Cedeño Coll, E. P. (2022). Producción y exportación del cacao ecuatoriano y el potencial del cacao fino de aroma. Latindex, Vol. 2(Núm. 1), 8-15. doi:https://doi.org/10.54942/qantuyachay.v2i1.17
Johanna, N. L. (2020). Evaluación de enmiendas orgánicas: efectos en la producción y fitosanidad del cacao (theobroma cacao l.) cultivar ccn-51. UTMACH, 19-50. Obtenido de http://repositorio.utmachala.edu.ec/handle/48000/16142
Méndez Parra, R. M., Carmona Tabares, P. C., & Oscar Emilio Molina Díaz, O. E. (05 de 08 de 2019). EVALUACIÓN DEL EFECTO DE TRES NIVELES DE TOSTIÓN EN LA CALIDAD EN TAZA DE ALGUNAS VARIEDADES DE CAFÉ. Revista de Investigaciones de la Universidad del Quindío, Vol 31, 54-61. doi:DOI: https://doi.org/10.33975/riuq.vol31n1.277
MORANTES-QUINTANA, G. R., RINCÓN-POLO, G., & Narciso Andrés PÉREZ SANTODOMINGO, N. A. (2020). MODELO DE REGRESIÓN LINEAL MÚLTIPLE PARA ESTIMAR CONCENTRACIÓN DE PM. Revista internacional de contaminación ambiental, vol.35 (no.1), 180-194. doi:https://doi.org/10.20937/rica.2019.35.01.13
Peter J Brockwell, & Richard A Davis. (2016). Introduction to Time Series and Forecasting. Third Editorial .
Pico Pico, B., García Briones, A., & Jaimez, R. (2021). La cadena de producción del Cacao en Ecuador: Resiliencia en los diferentes actores de la producción. Revista Digital Novasinergia, vol.4 (no.2). doi:https://doi.org/10.37135/ns.01.08.10
Ponce Vaca, L. A., Orellana Suarez, K. D., & Acuña Velázquez, I. R. (2016). Diagnóstico y propuesta de un sistema de innovación tecnológica cafetalera en Ecuador. Revista Cubana de Ciencias Forestales, Vol. 4(Nº. 2), 129-129. doi:https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5768631
Salud, I. C. (2022). Efectos de la pandemia por COVID-19 en la salud. Quito .
Teneda Llerena William Fabián, & Enriquez Álvarez Andrea Nicole. (20 de 12 de 2022). Liderazgo y desarrollo sostenible en la cadena de valor del cacao del cantón Pangua, Ecuador. Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Administrativas. Carrera de Empresas, vol. 8(No. 1), 104-113. doi:doi.org/10.33386/593dp.2023.1-1.1636
Teneda Llerena, W. F., Santamaría Freire, E. J., & Badillo Lema, K. D. (03 de 2023). El comportamiento de los precios de venta del cacao (theobroma cacao. L) en la Provincia de los Ríos-Ecuador. Universidad Técnica de Ambato, vol. 6(No. 1), 1-12. doi:doi.org/10.33386/593dp.2023.2.1656
Venegas Sánchez, , S., Orellana Bueno, D., & Pérez Jara, P. (2018). La realidad Ecuatoriana en la producción de café. Científica Mundo de la Investigación y el Conocimiento, Vol. 2(Nº. 2), 72-91. doi:https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6732775
Vilà Baños, R., Torrado Fonseca, M., & Reguant Álvarez, M. (2019). Análisis de regresión lineal múltiple con SPSS: un ejemplo práctico. REIRE Revista d'Innovació Recerca en Educació, Vol. 12 (No 2). doi:DOI: https://doi.org/10.1344/reire2019.12.222704
Wagner Rampani Valverde Tigse, W. R., & Teneda Llerena, W. F. (2024). COVID-19 y su impacto socioeconómico en el sector lácteo Ecuatoriano. Revista Multidisciplinaria, vol. 6(N0. 1). Obtenido de https://www.researchgate.net/publication/378179815_COVID-19_y_su_impacto_socioeconomico_en_el_sector_lacteo_Ecuatoriano
Wilfredo, B. R. (Junio de 2020). Fundamentos para pronosticar una serie de tiempo. Revista Industrial Data, vol. 23(núm. 1), 207-228. doi:DOI: http://dx.doi.org/10.15381/idata.v23i1.16504
William Fabián Teneda Llerena, Karla Dayana Badillo Lema, & Edwin Javier Santamaría Freire. (20 de 01 de 2023). El comportamiento de los precios de venta del cacao. Digital Publisher, Vol. 8(No 2), 5-17. doi:doi.org/10.33386/593dp.2023.2.1656